Skip to content

EPPA Insights: campagnematig lobbyen

Lobby is iets van achterkamertjes, toch?
Schimmige mannen, in beperkt verlichte kamers, die handjeklap met elkaar doen onder het genot van een sigaar of glas whisky. Het stereotype van de lobbyist houdt zich hardnekkig staande, maar de werkelijkheid is anders. Lobby is allang geen activiteit meer die zich exclusief achter gesloten deuren afspeelt. In een tijd waarin maatschappelijke betrokkenheid en transparantie steeds belangrijker worden, zien we een sterke opkomst van campagnematig lobbyen. Hierbij worden traditionele lobbystrategieën vervangen, zoals inbreng leveren voor debatten, werkbezoeken organiseren voor Kamerleden of deelnemen aan rondetafelgesprekken, en aangevuld met campagnetechnieken gericht op het creëren van brede zichtbaarheid en maatschappelijke steun.

Voorbeelden van campagnematig lobbyen van de afgelopen tijd in Nederland:

  • BTW weg ermee: de campagne van consumentenorganisaties om de BTW op groente en fruit te schrappen wist niet alleen burgers, maar ook media en politiek te mobiliseren. Zo hebben meerdere partijen het in hun verkiezingsprogramma opgenomen als belangrijk standpunt.
  • De langstudeerboete: studentenprotesten en publieke druk deden deze maatregel sneuvelen. De campagne zette in op een mix van fysieke aanwezigheid en media-aandacht om zijn doelen te bereiken.
  • “We zijn de lul” in de gezondheidszorg: een initiatief dat opkwam voor vrouwen in de gezondheidszorg, met een scherpe boodschap die viraal ging.

De ingrediënten van een succesvolle campagne-lobby
Wat zijn elementen die campagnematig lobbyen tot een succes maken? De succesverhalen hebben enkele overlappende kenmerken, waarbij het draait om het slim combineren van diverse instrumenten en technieken:

  • Fysieke manifestatie: niets maakt een boodschap tastbaarder dan een goed georganiseerde manifestatie. Denk aan demonstraties, petities of creatieve acties die direct in het oog springen. Zo had de coalitie tegen de verhoging van de btw een uitvergroot bonnetje laten maken dat langs de route van de koets op Prinsjesdag vol in beeld hing, waardoor het veel media-aandacht trok.
  • Online bereik: sociale media bieden mogelijkheden om een boodschap te verspreiden. Een pakkende hashtag, een video met impact, of influencers die zich achter je doel scharen, vergroten je bereik enorm.
  • Media-impact: een goed persbericht of de juiste timing in actualiteitenprogramma’s zorgt ervoor dat de boodschap verder reikt dan je eigen achterban. Dat kan dan resulteren in organisch bereik, waardoor anderen de boodschap oppakken en versterken.
  • Een sterke boodschap: de campagne brengt een boodschap die appelleert aan gedeelde waarden en emoties. Verder werkt het goed om ‘nieuwe’ argumenten, feiten en cijfers aan het licht te brengen om het debat te verrijken en een nieuwe dimensie te geven.
  • Politieke component: uiteindelijk moet de campagne aansluiten op de politieke agenda. Wie is je bondgenoot in Den Haag? Wat zijn de relevante dossiers? Daarnaast is het van belang te zorgen voor een brede coalitie van stakeholders, zodat je sterker staat om de boodschap over te dragen.
  • Planning: timing is alles. Sluit je campagne aan op het moment dat het politiek het meeste effect heeft, bijvoorbeeld vlak voor een debat of rond verkiezingen?

Voor welk type lobby werkt dit goed?
Campagnematig lobbyen is niet voor iedere situatie geschikt. Het werkt vooral goed bij:

  • Onderwerpen met een grote achterban of een groep burgers die gemobiliseerd kan worden. Wanneer een grote groep burgers zich betrokken voelt en bereid is om actie te ondernemen versterkt dit de kracht van de campagne en zet het extra druk op beleidsmakers.
  • “Aaibare” kwesties: onderwerpen met een hoge sympathiefactor, zoals onderwijs, zorg of duurzaamheid. Deze sympathie maakt het makkelijker om publiek en media te overtuigen zodat beleidsmakers meer urgentie voelen om actie te ondernemen.
  • Eenvoudige lobbydoelen: een “ja/nee”-vraag of het agenderen van een concreet onderwerp. Een duidelijk omschreven probleem voorkomt verwarring en zorgt voor focus in de campagne.
  • Mediagenieke onderwerpen die gemakkelijk visueel of emotioneel aantrekkelijk te maken zijn. Onderwerpen die sterk in beeld kunnen worden gebracht trekken sneller de aandacht van de media en het publiek, waardoor de boodschap sneller versterkt kan worden.

De toekomst van lobbyen: campagne als norm?
Campagnematig lobbyen is geen hype, maar een blijvende ontwikkeling. In een tijd waarin burgers steeds mondiger worden en transparantie de norm is, biedt deze aanpak een waardevolle aanvulling op de traditionele lobbypraktijk. Het vraagt om creativiteit, strategisch inzicht en timing, maar het kan de impact van je lobby aanzienlijk vergroten. Uiteindelijk blijft lobbyen niet langer beperkt tot de achterkamertjes, maar speelt het zich af op het publieke toneel.

Ontdek andere berichten:

De EPPA-adviseurs kijken uit over de Hofvijver.

Een lunchwandeling langs de renovatie van het Binnenhof

In de zomer van 2024 schreef EPPA een update over de renovatie van het Binnenhof. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, en de eerste schoorsteen is alweer uit
Lees meer
Hofvijver Eerste Kamer

EPPA Insights: belangenbehartiging in de Eerste Kamer – laatste kans op invloed?

Momenteel vinden in de Eerste Kamer de begrotingsbehandelingen voor 2025 plaats. Hoewel de politieke besluitvorming het meest zichtbaar is in de Tweede Kamer, speelt de Eerste Kamer een cruciale rol
Lees meer
Iphone in handen. Water op de achtergrond een een skyline die lijkt op de skyline van Den Haag. juiste informatie

EPPA Insights: een versplinterend sociale medialandschap

De juiste informatie, op het juiste moment, onder de ogen schuiven van de juiste persoon: een vaak gehoorde lezing van het lobbyvak. Maar gedegen onderzoek is nodig om te weten
Lees meer
Luchtfoto van ministeries in Den Haag waar ministeriële commissies belangrijke beleidsbeslissingen nemen.

Stikstof en staatskunde: de rol van de ministeriële commissie

Voor kabinet-Schoof is het stikstofdossier een politiek-bestuurlijke nachtmerrie. Dit vraagstuk bestrijkt talloze sectoren en beleidsterreinen: landbouw, industrie, woningbouw, infrastructuur, de energietransitie en defensie. Het kabinet moet een goede balans vinden
Lees meer
Lege vergaderzaal van de Tweede Kamer.

EPPA Insights: voorstel motie-maximum verworpen – hoe nu verder?

De Tweede Kamer dient al jaren steeds meer moties in, wat het instrument volgens critici minder effectief maakt. Henri Bontenbal (CDA) deed daarom een voorstel om een motie-maximum per fractie
Lees meer
Claire Dijkman tekent bij EPPA. Public affairs adviseur

Nieuw teamlid Claire Dijkman: onze nieuwe public affairs adviseur deelt haar visie

EPPA breidt haar team uit en verwelkomt Claire Dijkman als nieuwe public affairs adviseur. Met haar uitgebreide ervaring in politiek en strategie is Claire een waardevolle toevoeging aan ons team.
Lees meer