In de vuurlinie

Geschreven door: Rob Sebes

Tal van bedrijven en organisaties lagen de afgelopen week in de vuurlinie. Van RTL (de kwestie rond Gordon) tot Odfjell (veroordeling door rechter wegens grote onveiligheid opslagtanks) tot Boskalis (uitbuiting buitenlandse werknemers via Duitse onderaannemer).
De grote media-aandacht voor deze zaken was volstrekt logisch. Meer dan voldoende werk dus voor de woordvoerders en de communicatie-adviseurs van de betrokken bedrijven en organisaties die geheel verschillend met de media omgingen.

Storm van kritiek
Bij RTL duurde het een tijdje voordat de zender bekend maakte het te betreuren dat een aantal mensen zich gekwetst voelde door de leuk bedoelde opmerkingen van Gordon jegens een Chinees zangtalent. Maar op dat moment was er al een storm van kritiek overgewaaid vanuit – nota bene – de Verenigde Staten.
Odfjell reageerde wel kort na de uitspraak van de rechtbank maar de directeur wilde volgens BNR niet sprekend op de radio. Boskalis ging via zijn directeur direct diep door de knieën en maakte bekend de misstanden met de buitenlandse werknemers te gaan aanpakken.

24/7 in de lucht
Kenmerkend van deze tijd is dat het nieuws razendsnel en massaal rondgaat. Woordvoerders en communicatie-adviseurs moeten daarom 24/7 in de lucht zijn. Een belangrijk aspect van hun werk is dat zij, anders dan in het relatief rustige nieuwstijdperk uit een grijs verleden, kort op het beleid en het bestuur van hun organisatie moeten zitten.
Waar woordvoerders en communicatie-adviseurs voorheen pas aan het einde van de pijplijn in beeld kwamen als er met de media of andere relaties moest worden gecommuniceerd, dienen zij tegenwoordig aan de voorkant van het beleid te staan. Dit betekent dat zij moeten meepraten met hun bestuurders en directies over de beleidsvorming. Communicatie- en mediabeleid is op deze wijze een vast onderdeel van het totale beleidsproces.
Een sterke inbreng van woordvoerders en communicatie-adviseurs kan tot gevolg hebben dat bepaalde besluiten of bedachte uitingen worden aangepast. Dus in de genoemde voorbeelden op voorhand géén discriminerende grappen, géén onveilige opslagtanks en géén uitbuiting van buitenlandse werknemers.

Plaats een reactie