‘CU-leider Gert-Jan Segers vertrekt’, stond er vorige week te lezen in de online editie van de NRC. De voorman van de ChristenUnie liet in een uitgebreid interview met de krant weten dat hij de politiek zou verlaten. In een tijd waarin Tweede Kamerleden vaak hun vertrek aankondigen via Twitter, koos Segers alsnog voor een afscheidsinterview en hij is niet de eerste. Onder meer Arie Slob (CU), Wouter Koolmees (D66) en Klaas Dijkhoff (VVD) gingen hem daarin voor. Waarom houden sommige vertrekkende Kamerleden het bij een beknopte tweet en kiezen andere weer voor een lang afscheidsinterview?
Die vraag kan met één woord beantwoord worden: beeldvorming. Beeldvorming blijft vaak belangrijk voor politici, ook na het afstaan van een Kamerzetel. Een vertrek uit de politiek staat immers niet gelijk aan een onmiddellijk vertrek uit de openbaarheid. Het opstappen van een Kamerlid leidt dan ook vaak tot speculatie over onkunde en theorieën over slechte verhoudingen met collega-politici.
Die speculatie kan worden tegengegaan door middel van een afscheidsinterview. Zo’n interview biedt een vertrekkend Kamerlid de mogelijkheid om de regie te nemen in de laatste beetjes beeldvorming rondom zijn of haar persoon. Uiteraard hebben politici die beeldvorming niet volledig in de hand. Nederlandse journalisten blijven immers vaak kritisch schrijven over politici. Daarnaast kunnen (oud-)Kamerleden ook tijdens afscheidsinterviews geconfronteerd worden met pijnlijke vragen.
Desondanks is een interview een beter politiek afscheid dan een extern achtergrondartikel waarop slechts beperkte invloed mogelijk is. Ook de visuele beeldvorming wordt hierbij niet aan het toeval overgelaten. Een afscheidsinterview gaat dan ook gepaard met foto’s die het resultaat zijn van een nauwkeurig geregisseerde fotoshoot.
Uiteindelijk is regie op de eigen beeldvorming ook belangrijk indien het (ex-)Kamerlid in de toekomst nog te maken krijgt met de pers. En dat gebeurt – op z’n zachtst gezegd – nog wel eens. Zo is Arie Slob inmiddels ‘verbinder en boegbeeld’ voor de regio Zwolle, geeft Wouter Koolmees leiding aan de NS en is Klaas Dijkhoff actief als lobbyist. Beeldvorming blijft belangrijk, ook na een loopbaan in de politiek.