In de zomer van 2024 schreef EPPA een update over de renovatie van het Binnenhof. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, en de eerste schoorsteen is alweer uit de steigers. Tijd voor een nieuwe blik op dit historische project.
EPPA-adviseurs Lisanne van der Maale, Max Reinders en Malouke van Nunen grijpen hun lunchwandeling aan voor een extra lus: een rondje Binnenhof. Wat ooit het kloppend hart van de Nederlandse politiek was – waar Kamerleden, journalisten en belangenbehartigers zich mengden met toeristen en de iconische ijscoman Moes – is nu het domein van bouwvakkers, archeologen en zelfs duikers.

Drie olympische zwembaden
De renovatie is niet alleen groots, maar ook technisch uitdagend. Sinds vorige week wordt een strook van 15 bij 180 meter langs het Binnenhof afgezet met damwanden en gevuld met zand – goed voor ruim 8400 m³, oftewel drie olympische zwembaden vol. Dit zorgt ervoor dat de funderingen versterkt kunnen worden en de gevels van de Eerste Kamer worden gerepareerd. Terwijl het EPPA-drietal langs de Lange Poten en het Plein loopt, vangen ze een glimp op van de pontons die vrachtwagens moeten dragen om het zand naar de juiste plek te brengen.

Grootste renovatie ooit
De renovatie van het Binnenhof is ingrijpend voor de stad en haar bewoners. Een toegankelijke communicatie is dan ook van groot belang. Daarom kan het publiek in het bezoekerscentrum meer te weten komen over de werkzaamheden. Op 5 maart debatteerde de Tweede Kamer over de voortgang van het project. Minister Keijzer van Ruimtelijke Ordening benadrukte de schaal van de operatie:
“De renovatie van het Binnenhof is de grootste renovatieopgave ooit in de Nederlandse vastgoedsector en het grootste programma dat het Rijksvastgoedbedrijf ooit in uitvoering heeft genomen.”
187 schapen, 43 kalveren en 1 leeuw
Terwijl de werkzaamheden zich richten op de toekomst, brengt de renovatie ook verrassingen uit het verleden aan het licht. In de kelder van het informatiecentrum stuiten de EPPA-adviseurs op een bijzondere vondst: leeuwenbotten, opgegraven in 2021. Rond 1350 leefden er namelijk leeuwen op het Binnenhof, waarschijnlijk een cadeau van het hertogdom Gelre aan graaf Willem IV. Rekeningen uit die tijd laten zien dat er flink wat vlees werd ingekocht voor hun onderhoud — zo ging het in 1347 alleen al om 187 schapen en 43 kalveren.

Van perspectief wisselen
De wandeling eindigt op “De Kèkstègâh” (de Kijksteiger), waar bezoekers het renovatieproces van bovenaf kunnen aanschouwen. Daar doen de EPPA-adviseurs waar ze goed in zijn: de situatie bekijken vanuit een nieuw perspectief. Terwijl de pontons klaar liggen om het Binnenhof stukje bij beetje verder op te knappen, is duidelijk dat deze renovatie niet alleen een bouwkundig project is, maar ook een stukje geschiedenis in wording.

Met nog vijf jaar te gaan tot de verwachte oplevering in 2030, lijkt het Binnenhof voorlopig nog het domein van bouwvakkers en pontons – een lange weg voordat de politieke hectiek hier weer de overhand krijgt.