Skip to content

EPPA Insights: Interim Public Affairs-expertise

 
Rondetafelgeprek

Interim Public Affairs: het flexibele antwoord op een groeiende vraag 

De afgelopen jaren is de vraag naar deskundige PA-expertise explosief gegroeid. Steeds meer organisaties hebben steeds meer behoefte aan PA-professionals. Denk alleen al aan gemeenten, provincies en regionale samenwerkingsverbanden die hele lobbyteams in dienst hebben, waar ze vroeger met 1 vooruitgeschoven post in Den Haag werkten. Ook is er een trend dat bedrijven (veelal koplopers in een sector) zelf meer aan PA doen, in plaats van enkel te leunen op de branchevereniging(en).  

Tegelijkertijd is het medior- en senior aanbod minder hard met de markt meegegroeid. Specifiek bij momenten van verhoogde werkdruk, (tijdelijke) afwezigheid of complexe organisatieveranderingen is daarom behoefte aan flexibele, tijdelijke Public Affairs-expertise die snel inzetbaar is. Daarnaast biedt interim-management organisaties de kans om expertise in huis te halen die elders moeilijk te vinden is, bijvoorbeeld als kwartiermakers bij organisatieveranderingen, een interne lobbydoorlichting of om PA-functies binnen organisaties op te zetten die later intern belegd worden. 

De groeiende vraag aan ervaren PA-professionals brengt een nieuwe realiteit met zich mee: de waarde van interim Public Affairs-adviseurs is toegenomen. Dit type professional kan niet alleen razendsnel inspringen, maar ook specifieke kennis en ervaring toevoegen. Van organisatievernieuwing tot het uitbouwen van netwerkstructuren — de bijdrage van een interim-adviseur biedt vaak meer dan enkel tijdelijke invulling van een rol. 

Waarom kiezen organisaties voor interim PA-adviseurs? 
Effectieve lobbystrategieën vragen om snel en effectief te reageren op politieke ontwikkelingen, waar interim-expertise aan bij kan dragen. Deze professionals brengen veelal een frisse blik, gecombineerd met diepgaande kennis van de politieke of beleidsmatige arena waarin de organisatie opereert. Of het nu gaat om tijdelijke vervanging, een specifiek project, of het aanzetten tot vernieuwing, de voordelen zijn divers: 

  • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Interim PA-professionals zijn uitermate geschikt om snel in te spelen op veranderende omstandigheden. Dit kan variëren van piekmomenten tot het opstarten van nieuwe initiatieven binnen de organisatie. Dankzij interim PA-adviseurs kan de organisatie flexibel blijven en voldoen aan haar tijdelijke personeelsbehoeften, zonder langdurige contractverplichtingen aan te gaan.
  • Toegang tot specifieke expertise: Veel organisaties hebben geen permanente behoefte aan een bepaalde niche-expertise, maar interim-adviseurs kunnen tijdelijk gespecialiseerde kennis bieden, precies wanneer dat nodig is.
  • Frisse blik en objectiviteit: Interim-adviseurs bieden vaak een objectieve kijk op de interne processen en hebben een vernieuwende benadering bij het oplossen van vraagstukken. 

Onmisbare vaardigheden voor effectieve interim Public Affairs-adviseurs 
De kracht van een interim PA-adviseur ligt niet enkel in de vakinhoudelijke kennis, maar vooral ook in de vaardigheden en eigenschappen die hem of haar in staat stellen om in korte tijd effectief te zijn. Deze specialisten brengen een reeks cruciale capaciteiten mee: 

  • Strategisch inzicht en analytisch vermogen: Interim-adviseurs zijn in staat om complexe beleidsdossiers snel te doorgronden, prioriteiten te stellen en strategische keuzes te maken. 
  • Communicatieve en overtuigingsvaardigheden: In de wereld van Public Affairs draait alles om het beïnvloeden en mobiliseren van stakeholders. Interim-professionals communiceren effectief met interne en externe belanghebbenden.
  • Snel inwerken en adaptievermogen: Snel inzicht krijgen in de organisatiecultuur en structuur is cruciaal. Interim-professionals zijn bedreven in zich aanpassen aan diverse werkprocessen.
  • Resultaatgerichtheid en focus op impact: Interim PA-adviseurs werken vaak onder een strakke tijdlijn en zijn gewend om doelen efficiënt te behalen, ook binnen kortere projecttermijnen. 

Uitdagingen en valkuilen 
Hoewel interim PA-adviseurs veel te bieden hebben, brengen ze ook enkele uitdagingen met zich mee. Zonder een goede aanpak kunnen organisaties geconfronteerd worden met knelpunten die de effectiviteit van de inzet kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende valkuilen en manieren om deze te voorkomen: 

  • Risico op kennisverlies: Door het tijdelijke karakter bestaat het risico dat belangrijke kennis verloren gaat na het vertrek van een interim-adviseur. Dit kan voorkomen worden door te zorgen voor een goed overdrachtsdossier en tijdige betrokkenheid van opvolgers.
  • Tijdrovende integratie: Het is van belang dat interim-professionals goed worden geïntegreerd in de relevante organisatieprocessen, ook al zijn ze tijdelijk. Regelmatige communicatie met vaste teamleden is hierbij essentieel.
  • Verwarring over verantwoordelijkheden: Wanneer interim PA-adviseurs werken in teamverband, kan dit tot onduidelijkheid over hun exacte rol en verantwoordelijkheden leiden. Dit vraagt om duidelijke afspraken en afbakening van taken vanaf het begin.
  • Beperkte toegang tot vertrouwelijke informatie: Een interim-adviseur functioneert optimaal met toegang tot alle noodzakelijke informatie. Heldere afspraken over vertrouwelijkheid kunnen hierbij helpen. 

Meer weten over de mogelijkheden om een interim PA-professional bij EPPA in te schakelen? Of geïnteresseerd om via EPPA interim-opdrachten te vervullen? Neem hier contact met ons op.

Ontdek andere berichten:

De EPPA-adviseurs kijken uit over de Hofvijver.

Een lunchwandeling langs de renovatie van het Binnenhof

In de zomer van 2024 schreef EPPA een update over de renovatie van het Binnenhof. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, en de eerste schoorsteen is alweer uit
Lees meer
Hofvijver Eerste Kamer

EPPA Insights: belangenbehartiging in de Eerste Kamer – laatste kans op invloed?

Momenteel vinden in de Eerste Kamer de begrotingsbehandelingen voor 2025 plaats. Hoewel de politieke besluitvorming het meest zichtbaar is in de Tweede Kamer, speelt de Eerste Kamer een cruciale rol
Lees meer
Iphone in handen. Water op de achtergrond een een skyline die lijkt op de skyline van Den Haag. juiste informatie

EPPA Insights: een versplinterend sociale medialandschap

De juiste informatie, op het juiste moment, onder de ogen schuiven van de juiste persoon: een vaak gehoorde lezing van het lobbyvak. Maar gedegen onderzoek is nodig om te weten
Lees meer
Luchtfoto van ministeries in Den Haag waar ministeriële commissies belangrijke beleidsbeslissingen nemen.

Stikstof en staatskunde: de rol van de ministeriële commissie

Voor kabinet-Schoof is het stikstofdossier een politiek-bestuurlijke nachtmerrie. Dit vraagstuk bestrijkt talloze sectoren en beleidsterreinen: landbouw, industrie, woningbouw, infrastructuur, de energietransitie en defensie. Het kabinet moet een goede balans vinden
Lees meer
Lege vergaderzaal van de Tweede Kamer.

EPPA Insights: voorstel motie-maximum verworpen – hoe nu verder?

De Tweede Kamer dient al jaren steeds meer moties in, wat het instrument volgens critici minder effectief maakt. Henri Bontenbal (CDA) deed daarom een voorstel om een motie-maximum per fractie
Lees meer

EPPA Insights: campagnematig lobbyen

Lobby is iets van achterkamertjes, toch?Schimmige mannen, in beperkt verlichte kamers, die handjeklap met elkaar doen onder het genot van een sigaar of glas whisky. Het stereotype van de lobbyist
Lees meer