EPPA over gemeentelijke lobby bij radioprogramma Haagse Invloeden

In het radioprogramma Haagse Invloeden bespreekt host Ruben van Twillert samen met senior adviseur Nora van Elferen hoe je lobbyt voor of in gemeenten. EPPA helpt o.a. gemeenten bij het bepalen en uitvoeren van hun lobbystrategie.

“Een grote uitdaging de komende tijd zal worden dat in veel gemeenten de lokale partijen hebben gewonnen bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Die hebben geen directe lijn met ‘Den Haag’. Hoe dat de lobby van gemeenten gaat beïnvloeden is iets wat wij de komende tijd gaan bekijken”, aldus Nora van Elferen in Haagse Invloeden.

Uit het EPPA-rapport ‘Groeiende Gemeentebelangen’ dat vorig jaar verscheen, bleek dat er nog veel te winnen valt voor gemeenten op het gebied van lobby. Door decentralisaties hebben gemeenten veel taken erbij gekregen, bijvoorbeeld rond  duurzaamheid, wonen, Omgevingswet, jeugdzorg en stikstof, terwijl de financiële middelen zijn achtergebleven. Het rapport is terug te lezen via deze link.

Nora: “Het is daarom niet zo vreemd dat gemeenten in toenemende mate inzetten op lobby richting het Rijk. Zij behartigen hier de belangen van hun inwoners”.

Bekijk hier het artikel over de uitzending op de website van Den Haag FM.