Skip to content

Europese Verkiezingen 2024: De impact op Bedrijven en Belangenorganisaties

Nederland gaat weer naar de stembus! Op donderdag 6 juni is de verkiezing voor het Nederlandse deel van het Europees Parlement. Voor bedrijven en belangenorganisaties biedt dit niet alleen uitdagingen, maar ook kansen. Het is een cruciaal moment om strategieën te herzien en zich voor te bereiden op de veranderingen die nieuwe politieke machtsverhoudingen met zich mee kunnen brengen. Maar hoe kunt u zich het beste voorbereiden?

Waarom zijn de Europese verkiezingen belangrijk?

De verkiezingen bepalen de samenstelling van het Europees Parlement. Dit Parlement speelt een cruciale rol in het vaststellen van EU-wetgeving en het goedkeuren van de EU-begroting. De uitkomst van deze verkiezingen heeft dus directe invloed op beleidsgebieden zoals mobiliteit, klimaat, digitalisering en handel. Denk aan de impact van de Green Deal of de veranderende handelsrelaties met China.

Wist u dat grofweg 60% van de Europese wetgeving direct van invloed is op bedrijven in Nederland? Dit onderstreept hoe belangrijk het is om de verkiezingen nauwlettend te volgen en hierop voorbereid te zijn.

Wat kunnen we verwachten?

Veranderend politieke landschap:

De opkomst van nieuwe politieke bewegingen en verschuivingen binnen de bestaande partijen kunnen de politieke kleur van de EU veranderen. Mag de VVD onderdeel blijven van Renew? Welke ontwikkelingen gaan er plaatsvinden binnen het rechts-conservatieve blok? Krijgen we straks BBB, CDA en NSC in dezelfde fractie? Logischerwijs volgt hieruit ook een mogelijke verschuiving van de beleidsprioriteiten van de nieuwe Europese Commissie. Wat blijft er over van de Green Deal voor bedrijven? Welke maatregelen neemt de EU t.o.v. China en welke impact hebben deze op de interne markt en internationale concurrentiepositie? En hoe zal de EU de steun aan Oekraïne voort gaan zetten?

Impact op wet- en regelgeving:

Nieuwe leden van het Europees Parlement zullen hun stempel drukken op wetgeving die van invloed is op uiteenlopende sectoren, van technologie tot gezondheidszorg. Het is belangrijk om te anticiperen op potentiële regelgevende veranderingen en daarop voorbereid te zijn. Wat betekent dit voor uw strategie en compliance?

Voorbeeld: In 2019 leidde de toenmalige verschuiving in het Europees Parlement tot strengere regels op het gebied van dataprivacy, met verregaande gevolgen voor het IT-beleid van Nederlandse bedrijven.

Focus op strategische autonomie en defensie:

De strategische autonomie van de EU en defensie zullen waarschijnlijk hoog op de agenda blijven staan. Bedrijven kunnen te maken gaan krijgen met protectionistische maatregelen en mogelijkheden op het gebied van investeringen in defensie. Hoe kunt u hierop inspelen?

Een mogelijke trend is dat de focus op strategische autonomie leidt tot een toename van regionale investeringen en mogelijke handelsbarrières, daar moet je als organisatie rekening mee houden.

Conclusie

De Europese verkiezingen van 2024 vormen een belangrijk ijkpunt in de strategische Public Affairs Cyclus. Het is een moment om de strategie nog eens tegen het licht te houden. Door proactief te zijn, relaties te versterken en een goed begrip te hebben van de politieke trends, kunnen bedrijven, overheden, NGO’s en belangenorganisaties niet alleen de uitdagingen het hoofd bieden, maar ook de kansen benutten die deze verkiezingen met zich meebrengen.

Bij EPPA staan we klaar om de impact van deze verkiezingen op uw strategie te duiden zodat u uw belangen effectief kunt behartigen. Wij bieden diepgaande analyses, strategische adviezen en hands-on ondersteuning om uw te begeleiden door deze periode van verandering. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we u kunnen ondersteunen na de Europese verkiezingen van 2024.

#EP2024 #Lobby #EU #PublicAffairs

Ontdek andere berichten:

Portretfoto van Joost Vente, senior adviseur Public Affsairs bij EPPA.

Onze nieuwe EPPA-collega: tech-expert Joost Vente

Van Brussel tot Den Haag – kan je om te beginnen wat meer vertellen je ervaringen binnen digitale sector?Tuurlijk. Vanuit mijn vorige functies en rollen neem ik een ruime ervaring
Lees meer
Belastingdienst draaideur

EPPA Insights: doelmatigheid, doeltreffendheid, en … de maatschappij

De vereenvoudiging van het Nederlandse belasting- en toeslagenstelsel is urgenter dan ooit. Al jarenlang loopt de overheid, en daarmee de samenleving, tegen de grenzen aan van een systeem dat te
Lees meer

Partner Willem Jan Roelofs neemt na 20 jaar afscheid van EPPA

Na 20 jaar partner bij EPPA neemt Willem Jan Roelofs op 1 april 2025 afscheid van ons bedrijf. Met de wens om meer ruimte te maken voor andere projecten sluit
Lees meer
De EPPA-adviseurs kijken uit over de Hofvijver.

Een lunchwandeling langs de renovatie van het Binnenhof

In de zomer van 2024 schreef EPPA een update over de renovatie van het Binnenhof. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, en de eerste schoorsteen is alweer uit
Lees meer
Hofvijver Eerste Kamer

EPPA Insights: belangenbehartiging in de Eerste Kamer – laatste kans op invloed?

Momenteel vinden in de Eerste Kamer de begrotingsbehandelingen voor 2025 plaats. Hoewel de politieke besluitvorming het meest zichtbaar is in de Tweede Kamer, speelt de Eerste Kamer een cruciale rol
Lees meer
Iphone in handen. Water op de achtergrond een een skyline die lijkt op de skyline van Den Haag. juiste informatie

EPPA Insights: een versplinterend sociale medialandschap

De juiste informatie, op het juiste moment, onder de ogen schuiven van de juiste persoon: een vaak gehoorde lezing van het lobbyvak. Maar gedegen onderzoek is nodig om te weten
Lees meer