Elk jaar is het weer een grote puzzel in Den Haag: hoe kan het belang van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag worden uitgedragen? Dit jaar waren 4 en 5 mei extra beladen, mede door de oorlog in Oekraïne, maar ook door de verschoven politieke verhoudingen in eigen land.
Dat die verhoudingen zijn verschoven sinds de laatste verkiezingen bleek uit de mediacontroverse die ontstond na een tweet van Caroline van der Plas. De leider van de BoerBurgerBeweging (BBB) kondigde via Twitter aan Volodymyr Zelensky’s toespraak in Den Haag te boycotten. De Oekraïense president bezocht op 4 mei, de dag van de Dodenherdenking, onder meer de Eerste Kamer om het gehele parlement toe te spreken.
Van der Plas vond de timing ongepast, omdat het bezoek de aandacht zou afleiden van de herdenking van Nederlandse oorlogsslachtoffers. Wel benadrukte ze dat BBB ‘altijd pro-Oekraïne [heeft] gestemd. Maar ben ik het gewoon niet eens met deze datum, meer dan dat is het niet’, aldus Van der Plas. Eén verkiezing geleden zou zo’n statement van de BBB-leider geen mediahetze hebben veroorzaakt. Maar dit zijn nieuwe tijden. Over zo’n drie weken wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen door de recent aangetreden leden van de Provinciale Staten. BBB kan rekenen op 17 zetels in de Eerste Kamer en laat daarmee alle andere partijen ver achter zich.
Echter de nieuwe grootste partij in de Senaat is daarmee ook meteen vatbaarder voor ophef, zelfs op quasi-heilige dagen als de Dodenherdenking of Bevrijdingsdag. Dat bleek niet alleen uit de mediastorm na de tweet van Van der Plas, maar ook uit eensgezinde politieke afkeuring van de ‘BBBoycot’. De meeste partijen waren gewoon aanwezig toen Zelensky het woord kreeg in de Eerste Kamer. Dezelfde Kamer waar na 30 mei een aanzienlijk aantal BBB-senatoren zal plaatsnemen.
De politiek-journalistieke tegenwind van vorige week geldt dan ook vooral als warming-up voor de BBB-fractie. Daarmee blijft het nog maar de vraag of de grote verkiezingswinnaar klaar is voor het blok dat zich helaas vastklampt aan elke grote partij; het blok genaamd ‘ophef’.