Skip to content

Procedurele communicatie

Inmiddels is het duidelijk dat coalitiepartijen aan het nadenken zijn over hun voortbestaan. Complexe dossiers, waaronder stikstof, armoede en de recente verkiezingsuitslagen, zorgen ervoor dat er steeds meer druk komt te staan op het huidige kabinet. Intussen lijkt de coalitie geen antwoord te willen geven over de concrete toekomstplannen van dit kabinet. Bewindspersonen hielden de laatste weken vooral vast aan procedurele communicatie: ze beperkten zich tot de huidige stand van zaken en probeerden te concrete toezeggingen te vermijden. Ook in de Kamerbrief van afgelopen vrijdag en de daaropvolgende persconferentie verschuilde het kabinet zich achter procedures.

Uiteraard is ‘procedureel praten’ geen gemakkelijke klus voor Nederlandse bewindslieden. Nederland is immers een vrij land, waarin bewindspersonen verantwoording moeten afleggen over hun politieke keuzes en plannen. Daarnaast kent Nederland ook een vrije en kritische pers. Nederlandse journalisten hebben dan ook relatief veel toegang tot politici. Hierdoor kan de pers de politiek verantwoordelijk houden voor eerdere toezeggingen; een belangrijke rol die veel macht met zich meebrengt. Dat geldt dubbel in deze tijd, waarin nieuwsberichten steeds vaker de basis vormen voor Kamervragen en debatten.

Deze alsmaar groeiende media-aandacht zorgt ervoor dat politici – en dan vooral bewindspersonen – in onzekere tijden steeds voorzichtiger communiceren. En op veel fronten zijn dit daadwerkelijk onzekere tijden voor de coalitie. Deze onzekerheid is mede het gevolg van de laatste verkiezingsuitslagen, waarover de Tweede Kamer morgen debatteert. Echter, tijdens dat debat zullen bewindspersonen toch meer moeten doen dan slechts ‘procedureel praten’. Immers, wat werkt in de media, werkt niet altijd in de politiek.

Ontdek andere berichten:

De Impact van een Extraparlementair Kabinet: Inzichten van Nora van Elferen bij WNL Haagse Lobby

Gisteravond gaf Partner bij EPPA, Nora van Elferen, haar visie op de gevolgen van een mogelijk extraparlementair kabinet op public affairs bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Welke
Lees meer

Public affairs en de Week van de Circulaire Economie

Vandaag eindigt de landelijke Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week vroegen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aandacht voor de circulaire economie binnen onze samenleving. Immers, de steeds complexere
Lees meer

Nacht van de Lobbyist

EPPA heeft de kennis in huis! Die kennis konden verschillende collega’s vorige week etaleren tijdens de Nacht van de Lobbyist, georganiseerd door de Public Affairs Academie en de Universiteit Leiden. Tijdens de Nacht van
Lees meer

Joep Kievits versterkt team EPPA

Joep Kievits (39) is per 1 januari 2024 aangetreden als managing consultant/senior adviseur en lid van het managementteam van EPPA. Joep komt van het Haagsche public affairs bureau IvCB, waar
Lees meer

Nora van Elferen nieuwe partner EPPA

Nora van Elferen (30) wordt per 1 januari 2024 partner (mede-eigenaar) van het advieskantoor voor public affairs en strategische communicatie EPPA in Den Haag. Tegelijkertijd treedt Rob Sebes terug als
Lees meer

BNR Lobbypanel met Nora van Elferen: zorgcontractering, huursector en groene waterstof

Afgelopen week was Nora van Elferen te gast bij het BNR Lobbypanel met Ireen Boon, onder leiding van Thomas van Zijl op locatie bij de Precisie Beurs in de Brabanthallen.
Lees meer