Skip to content

Winnaars in de media

De verkiezingsuitslagen van vorige week hebben gezorgd voor serieuze opschudding in Den Haag en in de landelijke pers. De stembusgang leverde duidelijke winnaars en verliezers op. Opmerkelijk genoeg kozen niet alle landelijke media ervoor om de grootste winnaar – de BoerBurgerBeweging (BBB) – centraal te stellen.

Wie de ochtend na de verkiezingen de tijd nam om naar een fysieke krantenkiosk te kijken, zag op vrijwel elke voorpagina BBB-leider Caroline van der Plas. Echter, wie die ochtend de edities van De Telegraaf en De Volkskrant naast elkaar zag liggen, zag ook dat niet elk medium de aandacht evenredig verdeelde tussen politieke partijen. Het contrast tussen die twee kranten kon niet groter zijn. Op de voorpagina van De Telegraaf was een triomfantelijke Caroline van der Plas te zien. De Volkskrant, daarentegen, bracht prominent de leiders van de ‘linkse wolk’ in beeld. Op de voorpagina van die krant stonden Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) triomfantelijk hun overwinningstaarten te snijden.

Linkse politici hebben kennelijk een grotere kans om op de voorpagina van De Volkskrant te belanden. Daarmee lijkt De Volkskrant eerder de uitzondering te zijn dan de regel: vrijwel elke grote krant besteedde de dag na de verkiezingen meer columns en reportages aan de monsterzege van de BBB. Dat geldt zelfs voor het NRC Handelsblad, dat door journalist en presentator Jort Kelder ooit nog werd neergezet als links bolwerk dat ‘overgenomen was door SP’ers.’

De meeste media besteden nu eenmaal meer aandacht aan winnaars, wat begrijpelijk is. Die aandacht voor de winnaars verklaart dan ook waarom de afgelopen dagen het woord ‘tweestrijd’ in vrijwel geen enkele krant te lezen was. In de dagen vóór de verkiezingen was de tweestrijd tussen de ‘linkse wolk’ en de VVD juist het middelpunt van de media-aandacht. Inmiddels is de aandacht weer aan het verschuiven van de BBB naar de coalitiepartijen, ondanks hun zetelverlies. In verschillende media begint een nog onbeantwoorde vraag dan ook steeds luider te klinken: wat betekent de verkiezingsuitslag voor de stabiliteit van het kabinet Rutte-IV?

Ontdek andere berichten:

De Impact van een Extraparlementair Kabinet: Inzichten van Nora van Elferen bij WNL Haagse Lobby

Gisteravond gaf Partner bij EPPA, Nora van Elferen, haar visie op de gevolgen van een mogelijk extraparlementair kabinet op public affairs bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Welke
Lees meer

Public affairs en de Week van de Circulaire Economie

Vandaag eindigt de landelijke Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week vroegen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aandacht voor de circulaire economie binnen onze samenleving. Immers, de steeds complexere
Lees meer

Nacht van de Lobbyist

EPPA heeft de kennis in huis! Die kennis konden verschillende collega’s vorige week etaleren tijdens de Nacht van de Lobbyist, georganiseerd door de Public Affairs Academie en de Universiteit Leiden. Tijdens de Nacht van
Lees meer

Joep Kievits versterkt team EPPA

Joep Kievits (39) is per 1 januari 2024 aangetreden als managing consultant/senior adviseur en lid van het managementteam van EPPA. Joep komt van het Haagsche public affairs bureau IvCB, waar
Lees meer

Nora van Elferen nieuwe partner EPPA

Nora van Elferen (30) wordt per 1 januari 2024 partner (mede-eigenaar) van het advieskantoor voor public affairs en strategische communicatie EPPA in Den Haag. Tegelijkertijd treedt Rob Sebes terug als
Lees meer

BNR Lobbypanel met Nora van Elferen: zorgcontractering, huursector en groene waterstof

Afgelopen week was Nora van Elferen te gast bij het BNR Lobbypanel met Ireen Boon, onder leiding van Thomas van Zijl op locatie bij de Precisie Beurs in de Brabanthallen.
Lees meer