Skip to content

Dag van het Bestuur

Op 20 maart was onze senior adviseur Renate van Leeuwen aanwezig bij de Dag van het Bestuur in Leiden. Het ministerie van BZK presenteerde namelijk De Staat van het Bestuur 2022. Ook werd de geactualiseerde versie van de Code Interbestuurlijke verhoudingen ondertekend door minister Hanke Bruins Slot, het IPO, de VNG en de Unie van Waterschappen. Het overkoepelende thema van de dag was Vertrouwen. Vertrouwen van de burger in de overheid en vice versa, maar ook het vertrouwen tussen de verschillende bestuurslagen.

Er was volop ruimte voor verdieping, ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen. Gedurende de dag waren er verschillende interessante sprekers, verdiepingscolleges en werkbezoeken. Zo sprak hoogleraar Katrien Termeer van Wageningen University Research (WUR) over ‘positieve bestuurskunde’ en de vereiste cultuurverandering naar een meer nederig, gezagwaardig en betekenisvol bestuur. Theo Schuyt, hoogleraar Filantropie aan de VU, benadrukte het belang van het maatschappelijk initiatief en pleitte voor een decentrale overheid die uitgaat van vertrouwen en gelijkwaardigheid bij de samenwerking met maatschappelijke initiatieven. Dat zorgt voor nóg beter resultaat. Het belang van vrijwilligers werd ook weer eens duidelijk: ruim de helft van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Goed voor ruim 550.000 voltijdsbanen.

Ook de vele opgaven waar bestuurders voor staan kwamen aan bod: van woningbouw tot asiel tot bodemdaling tot (stedelijke) vernieuwing.

Kortom: een inspirerende dag!

Ontdek andere berichten:

De Impact van een Extraparlementair Kabinet: Inzichten van Nora van Elferen bij WNL Haagse Lobby

Gisteravond gaf Partner bij EPPA, Nora van Elferen, haar visie op de gevolgen van een mogelijk extraparlementair kabinet op public affairs bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Welke
Lees meer

Public affairs en de Week van de Circulaire Economie

Vandaag eindigt de landelijke Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week vroegen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aandacht voor de circulaire economie binnen onze samenleving. Immers, de steeds complexere
Lees meer

Nacht van de Lobbyist

EPPA heeft de kennis in huis! Die kennis konden verschillende collega’s vorige week etaleren tijdens de Nacht van de Lobbyist, georganiseerd door de Public Affairs Academie en de Universiteit Leiden. Tijdens de Nacht van
Lees meer

Joep Kievits versterkt team EPPA

Joep Kievits (39) is per 1 januari 2024 aangetreden als managing consultant/senior adviseur en lid van het managementteam van EPPA. Joep komt van het Haagsche public affairs bureau IvCB, waar
Lees meer

Nora van Elferen nieuwe partner EPPA

Nora van Elferen (30) wordt per 1 januari 2024 partner (mede-eigenaar) van het advieskantoor voor public affairs en strategische communicatie EPPA in Den Haag. Tegelijkertijd treedt Rob Sebes terug als
Lees meer

BNR Lobbypanel met Nora van Elferen: zorgcontractering, huursector en groene waterstof

Afgelopen week was Nora van Elferen te gast bij het BNR Lobbypanel met Ireen Boon, onder leiding van Thomas van Zijl op locatie bij de Precisie Beurs in de Brabanthallen.
Lees meer