Skip to content

Minister voor Langdurige Zorg en Sport: een geopolitieke baan

Conny Helder (VVD), minister voor Langdurige Zorg en Sport, is een bestuurder met decennialange ervaring in de zorg. Een onmisbare troef voor een dergelijke ministerpost. Toch wordt een stevige geopolitieke achtergrond steeds belangrijker voor een sportminister. Zo maakt Helder zich nu al hard voor een boycot van Russische atleten op de Olympische Spelen van volgend jaar, zo blijkt uit een Kamerbrief waarover verschillende media uitvoerig schreven.

Tijdens het meest recente Wereldkampioenschap voetbal vloog de minister – tegen de wens van de Tweede Kamer in – naar het snikhete Qatar om te praten over mensenrechten en om het gasrijke gastland te vriend te houden. Geen klein klusje, vandaar dat de Fransen hun president naar Qatar stuurden en de Amerikanen en Britten hun ministers van Buitenlandse Zaken. Dat het Nederlandse kabinet de minister voor Langdurige Zorg en Sport naar Qatar stuurde, zegt veel over het groeiende geopolitieke takenpakket van de minister.

Even veelzeggend is Helders oproep om geen Russische atleten toe te laten op de volgende Olympische Spelen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Helder deed die oproep vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee raakt haar ministerpost onlosmakelijk verbonden aan de politieke uitdagingen op het internationale strijdtoneel. En aan dergelijke uitdagingen is de komende jaren geen gebrek.

Naast de Olympische Spelen, zijn de komende twee jaar gevuld met internationale sporttoernooien in onder meer Saoedi-Arabië en China. Die sportevenementen zullen ongetwijfeld maatschappelijke, commerciële en politieke vragen teweegbrengen. Op die vragen heeft de minister voor Langdurige Zorg en Sport hopelijk al een stellig antwoord geformuleerd. Het zal in ieder geval steeds vaker van haar verwacht worden.

Ontdek andere berichten:

Nacht van de Lobbyist

EPPA heeft de kennis in huis! Die kennis konden verschillende collega’s vorige week etaleren tijdens de Nacht van de Lobbyist, georganiseerd door de Public Affairs Academie en de Universiteit Leiden. Tijdens de Nacht van
Lees meer

Joep Kievits versterkt team EPPA

Joep Kievits (39) is per 1 januari 2024 aangetreden als managing consultant/senior adviseur en lid van het managementteam van EPPA. Joep komt van het Haagsche public affairs bureau IvCB, waar
Lees meer

Nora van Elferen nieuwe partner EPPA

Nora van Elferen (30) wordt per 1 januari 2024 partner (mede-eigenaar) van het advieskantoor voor public affairs en strategische communicatie EPPA in Den Haag. Tegelijkertijd treedt Rob Sebes terug als
Lees meer

BNR Lobbypanel met Nora van Elferen: zorgcontractering, huursector en groene waterstof

Afgelopen week was Nora van Elferen te gast bij het BNR Lobbypanel met Ireen Boon, onder leiding van Thomas van Zijl op locatie bij de Precisie Beurs in de Brabanthallen.
Lees meer

EPPA verwelkomt twee nieuwe gezichten

Veronique Martens Adviseur Public Affairs Stijn Hoevenaar Junior Adviseur Public Affairs Recent hebben Stijn Hoevenaar en Veronique Martens ons team versterkt. 3 vragen aan deze nieuwe EPPA-adviseurs! Wat neem je
Lees meer

CPB-Doorrekeningen: Belang en Betekenis

Terwijl de doorrekening van verkiezingsprogramma’s door het CPB een fundamenteel onderdeel is geworden van het Nederlandse politieke proces, blijft het debat over de waarde en relevantie ervan voor kiezers onverminderd
Lees meer