2023: Het jaar van de fusie?

Het jaar 2023 is net een maand bezig, maar partijen zijn alweer volop in beweging. Of het nu komt door een gebrek aan kiezers, een gebrek aan wapens of een gebrek aan een marktmacht: fusies zijn aan de orde van de dag.

Zo schreef het NRC Handelsblad uitgebreid over de plannen van de Nederlandse en Duitse landmacht om hun gevechtseenheden samen te voegen. In medialand lag de focus daarnaast op de beoogde fusie van RTL Nederland en Talpa. Maar de meest besproken poging tot fusie van vorige week bestond uit de gezamenlijke partijcongressen van GroenLinks en de PvdA.

De drie pogingen tot samensmelting bleken echter allesbehalve vanzelfsprekend. Een fusie van RTL en Talpa was volgens de ACM onwenselijk, omdat het media-aanbod uiteindelijk veel duurder zou worden voor de consument. De steeds ‘nauwer wordende samenwerking’ tussen Nederlandse en Duitse gevechtseenheden wordt door de landmacht geen ‘fusie’ genoemd, maar een ‘samenwerking van twee volstrekt gelijkwaardige partners, waarbij de soevereiniteit van beide landen vooropstaat.’ Echter, zowel politici als militairen hebben nog vraagtekens bij de precieze grenzen van die ‘soevereiniteit’. Vragen over zelfbeschikking waren ook te horen op het GroenLinks-Pvda-congres. ‘We moeten honderd jaar sociaaldemocratie niet verkwanselen voor electorale winst op de korte termijn’, aldus een PvdA-politicus.

Ondanks deze praktische drempels is het waarschijnlijk dat ‘nauwer wordende samenwerking’ een belangrijke trend wordt de komende jaren. De polycrisis van de afgelopen jaren lijkt nog wel een tijdje door te sudderen. Een zoektocht naar nieuwe vrienden is voor veel partijen dan ook onvermijdelijk.