Skip to content

Hoe de Fransen lobbyen voor Nederland in Washington

De Franse president Emmanuel Macron was vorige week te gast in de VS voor een driedaags staatsbezoek. Hij was daar om te lobbyen voor Nederland. Macron reisde immers af naar Washington om zijn ergernis te uiten over de nieuwe Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). De IRA-wetgeving bevoordeelt Amerikaanse bedrijven met subsidies en belastingvoordelen voor de Amerikaanse markt, maar benadeelt Europese – en dus ook Nederlandse – concurrenten. Europese beleidsmakers vrezen dat de VS hiermee investeerders uit Europa wegkaapt. Hierdoor zou de Europese economie nog kwetsbaarder kunnen worden dan ze nu al is.

Ondanks de mogelijk funeste gevolgen voor Nederlandse bedrijven, is de IRA nog geen voorpaginanieuws in de meeste Nederlandse kranten. Internationale media, waaronder Politico, houden het politieke rumoer rondom die wet wel nauwlettend in de gaten. Macrons bezoek aan het Witte Huis leverde dan ook indrukwekkende beelden op: een militaire parade, een luxueus staatsdiner en innige omhelzingen tussen presidenten Macron en Biden.

Tegelijkertijd werd duidelijk dat Europa een eeuwenoud communicatiecredo inzette: hoe meer stemmen dezelfde boodschap delen, hoe sterker die boodschap luidt. Daarom verenigen bedrijven zich bij brancheorganisaties en doen lokale overheden mee aan landelijke samenwerkingsverbanden. Het is verstandig om gedeelde belangen te behartigen onder één vlag. De vlag in de IRA-casus was die van de Europese Unie en Macron was de vlaggendrager.

De keuze voor Macron als supranationale woordvoerder is begrijpelijk. Frankrijk geldt immers als ‘America’s oldest ally’, de oudste bondgenoot van de VS. Een goed onderbouwde kernboodschap uit Parijs valt dus zelden in dovemansoren in Washington. Het resultaat van de Franse lobby? Biden kondigde donderdag aan dat de Inflation Reduction Act moet worden aangepast, zodat ook Europese – en dus Nederlandse – bedrijven profijt hebben van die wet.

Wie weet blijft het bij woorden. Maar de Europese kernboodschap is in ieder geval geland in Washington, D.C.

Ontdek andere berichten:

De Impact van een Extraparlementair Kabinet: Inzichten van Nora van Elferen bij WNL Haagse Lobby

Gisteravond gaf Partner bij EPPA, Nora van Elferen, haar visie op de gevolgen van een mogelijk extraparlementair kabinet op public affairs bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Welke
Lees meer

Public affairs en de Week van de Circulaire Economie

Vandaag eindigt de landelijke Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week vroegen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aandacht voor de circulaire economie binnen onze samenleving. Immers, de steeds complexere
Lees meer

Nacht van de Lobbyist

EPPA heeft de kennis in huis! Die kennis konden verschillende collega’s vorige week etaleren tijdens de Nacht van de Lobbyist, georganiseerd door de Public Affairs Academie en de Universiteit Leiden. Tijdens de Nacht van
Lees meer

Joep Kievits versterkt team EPPA

Joep Kievits (39) is per 1 januari 2024 aangetreden als managing consultant/senior adviseur en lid van het managementteam van EPPA. Joep komt van het Haagsche public affairs bureau IvCB, waar
Lees meer

Nora van Elferen nieuwe partner EPPA

Nora van Elferen (30) wordt per 1 januari 2024 partner (mede-eigenaar) van het advieskantoor voor public affairs en strategische communicatie EPPA in Den Haag. Tegelijkertijd treedt Rob Sebes terug als
Lees meer

BNR Lobbypanel met Nora van Elferen: zorgcontractering, huursector en groene waterstof

Afgelopen week was Nora van Elferen te gast bij het BNR Lobbypanel met Ireen Boon, onder leiding van Thomas van Zijl op locatie bij de Precisie Beurs in de Brabanthallen.
Lees meer